Egy tragédia, egy könyvelő és egy lehetőség

Egy történet a tésztán túl: így indult az Óföldeáki Tésztaüzem

 

Ha ma valaki azt hallja: tésztagyár, valószínűleg csillogó gépekre, fehér köpenyes dolgozókra és futószalagokra gondol.
Nálunk ez nagyon nem így kezdődött.

1988-at írtunk, amikor nagymamám, Molnár Istvánné – vagy ahogy mindenki ismeri, Pannika néni – egy teljesen más világban úgy döntött: tésztát fog készíteni.

Akkoriban könyvelőként dolgozott, miközben egyedül nevelte két gyermekét. Nagypapám, apukám születése után alig egy évvel hirtelen betegedett meg és elhunyt. Mamámra maradt minden: a ház, az udvar, a gyerekek, és a munka.

A könyvelői fizetés nem volt elég, így neveltek disznót, tartottak tyúkokat, művelték a földet – de még így is nehéz volt megélni. Lánya orvos akart lenni, az pedig nem olcsó álom.
De Pannika néni nem az a fajta ember, aki feladja. Mindig nyitott szemmel járt, és ha jött egy lehetőség, élt vele.

Egy napon egy hódmezővásárhelyi hölgy megkérdezte tőle:
– Nem szeretné megvenni a régi tésztagépemet?

És valami ott elindult.

Este, munka után, csendben, egyedül kezdett el tésztát gyúrni. Mellette ott volt a húsz-huszonöt disznó, a kismalacok, a tyúkok, a kert… De valahogy mindig jutott idő egy új adag tésztára.

Először csak a szomszédokat kérdezte meg:
– Megkóstolnád, amit csináltam?

Megkóstolták. És megszerették.
Tudták, milyen erőn felül dolgozik ez az asszony, így nyitott szívvel fogadták, amit készített. A házi tészta híre gyorsan terjedt – először a faluban, aztán már Földeákon túl is.

A helyi boltok, kifőzdék, csárdák örömmel nyitottak ajtót előtte.

Aztán apukám is beállt mellé, majd anyukám is.
Én pedig ebbe nőttem bele – gyerekként minden reggel friss tészta illatára ébredtem.

Ma már mi visszük tovább.
Együtt dolgozunk: nagymamám, apukám, anyukám, a feleségem, néhány környékbeli kolléga – és a negyedik generáció is “képviselteti magát”, jelenleg feleségem pocakjában.

Apukám időközben tésztaipari szakiskolát végzett – egy padban tanult a szakma ismert szereplőivel, Baloghékkal és Soósékkal.
Én már közel tíz éve viszem tovább a családi hagyományt – de keressük az új utakat is. Muszáj volt.

Hiszen a tésztapiac mindig is tele volt nagy nevekkel.
Mi valami mást akartunk. Valamit, ami:

  • különleges,

  • egészséges,

  • finom,

  • gyorsan elkészíthető,

  • és teljesen természetes.

Így születtek meg a 30–44% zöldség- és gyümölcstartalmú durumtésztáink. Magas fehérje-, rost- és antioxidáns-tartalmú termékek, amiket bátran fogyaszthatnak vegánok, vegetáriánusok, sőt, cukorbetegek is.

Közben a feleségem élelmiszermérnök lett – tavaly diplomázott Szegeden. A szakdolgozata egy új termékünk lett: brokkolis-zelleres tészta, 36% zöldségtartalommal. A fejlesztésbe az egyetem is bekapcsolódott – teszteltünk, kísérleteztünk, és rengeteget tanultunk.

Rendszeresen járunk kiállításokra, szakmai rendezvényekre, mert hisszük, hogy a hagyomány csak akkor él tovább, ha közben fejlődünk is.

És Pannika néni?

Most 86 éves.
Még mindig tart egy-két disznót, pár tyúkot, és naponta bejön az üzembe, csak hogy ránk nézzen:
– Na, hogy haladtok ma? Milyen tészta készül?

És – akár hiszitek, akár nem – ma is sokat segít nekünk a munkában.

Ha kíváncsi vagy, milyen lett az a tészta, ami 1988-ban egy kis konyhában, egy használt géppel indult el –
itt megnézheted:

👉 Ránézek a tésztákra

Üdvözlettel:
Molnár Vince
Óföldeáki Tésztaüzem
(Pannika néni unokája)